Harjavalta on mainio mahdollisuuksien kaupunki. Persoonallinen ja vahva teollisuuskaupunki on hyväntuulinen ja vireä asuinpaikka. Harjavaltalaiset ovat ylpeitä kotikaupungistaan eikä syyttä. Meillä on valtavasti työpaikkoja ja lisää tulee. Työpaikkaomavaraisuus on yli 150 prosenttia. Sähköistyvä liikkuminen takaa Harjavallan Suurteollisuuspuiston tuotteiden kysynnän kasvun, mikä näkyy jatkuvina ilmastoystävällisinä investointeina. Liekkisulatus on saanut rinnalleen kemiallisia prosesseja hyödyntävää teollisuutta.

Akkuklusterin syntyminen, uudet tehtaat ja työpaikat sekä niihin liittyvät tukitoiminnot luovat hyvää hyörinää. Eikä vain työtä vaan myös vahvaa ja rohkeaa kulttuuria. Emil Cedercreutzin museo on ainutlaatuinen kansallisen tason kulttuurikohde, jonka perimä näkyy patsaina kaupunkikuvassa. Emil Cedercreutzin museon lisäksi Harjavallassa toimii Kukkilintu-museo, Uotilan tilamuseo sekä Harjavallan sairaalan museo. Kaupungista löytyy oma iso soittokunta, Harjavallan pelimannit, elokuvateatteri, vuosittainen KarmaRock-festivaali niin ja tangokuninkaan kruunukin Harjavaltaan saatiin Pasi Flodströmin kutreille nyt 2023!

Palvelut ovat runsaat ja kävelymatkan päässä, Harjavalta on koko leveimmältä kohdaltaan vain 14 km! Harrastaa Harjavallassa voi upeassa Liikunta- ja uimahallissa, jossa Nooralotta Nezirikin treenailee aika-ajoin. Kauniissa Kokemäenjoessa voi nauttia uimisesta, katsella jylhää Harjavallan voimalaitosta, meloa, vesihiihtää ja vaikka mitä!

Itsensä voi haastaa kolmella täysimittaisella frisbeegolf-radalla, tai pallotella ilmaisella padel-kentällä! Mailatkin lainaa ilmaiseksi upea Harjavallan kirjasto.

Harjavalta on Karman verran parempi!

Harjavallan kaupunginjohtajan tervehdys

Arvoisa suunnistaja, kisavieras ja kisajärjestelyistä vastaava, olet lämpimästi tervetullut Harjavaltaan. Luulenpa, että ihastut paikkakunnalla jo asuvien lailla Hiittenharjun kangasmaastoihin lukuisine polkuineen. Tiesithän, että pyöräilet täällä ikivanhoilla Litorinameren rantavalleilla ja merenpohjalla. Jo kivikaudella eläneet pihkaniskat totesivat Harjavallan mainioksi asuinpaikaksi. Todisteena tästä löytyy alueelta useita kivikauden ajan asumuspainanteita. Ehkäpä pyöräillessäsi poikkeat myös historialliselle Huovintielle, jota pitkin keskiajalla kuljettiin Turusta Köyliöjärven kautta aina meren rannalle saakka. Pummin sattuessa voit itkumuurin sijasta käydä vuodattamassa tuntojasi Lallin itkukiven juurella Hiirijärvellä. Uimaan älä Hiirijärveen kuitenkaan haaveile pulahtavasi, kuivattiinhan järvi viljelysmaaksi jo 1950-luvulla.

Nykyisin Harjavalta on pieni mutta pippurinen, vajaan 7 000 asukkaan kaupunki, jota leimaa pitkä teollinen historia sekä vahva kulttuuriperimä. Sähköistyvä liikkuminen on tehnyt Harjavallan Suurteollisuuspuistosta kiinnostavan alueen, jonne on valmistumassa P2X:n vetytehdas, BASF:n akkumateriaalitehdas ja Fortumin akkumateriaalien kierrätyslaitos. Kirjoitan tätä tekstiä vuoden 2022 lopussa, joten toivottavasti sinä, arvoisa lukija, voit todeta näiden tehtaiden olevan jo täydessä toiminnassa Bolidenin ja Nornickelin rinnalla.

Vahva ja rohkea kulttuuriperimä ilmenee parhaiten kaupungin veistosten kautta. Meillä on yli 70 veistosta eri puolilla kaupunkia. Veistosbuumin innoittajana toimii vapaaherra, kuvanveistäjä, silhuettitaiteilija, kirjailija ja kosmopoliitti Emil Cedercreutz, jonka museo Harjavallassa on ehdottomasti vierailun arvoinen. Museon ulkopuolella sijaitseva veistospuisto on avoinna 24/7, joten ehkäpä pieni piknik on urheilusuoristusten välissä paikallaan. Kulttuuritarjontaa rikastavat myös lukuisat kirjailijat, kuorot ja vieläpä oma soittokunta. Ei parane unohtaa myöskään vuosittain järjestettäviä Satasoitto-festivaaleja tai Karma-rock tapahtumaa.

Kiitos, että päätit tulla pyöräsuunnistustapahtumaan Harjavaltaan! Kiitos myös Vallan Suunnan väelle siitä, että teette tällä tavalla kaunista kotikaupunkiamme näkyväksi myös suunnistajien parissa.

Hannu Kuusela
kaupunginjohtaja